Severská kombinácia:Westvoldová Hansenová obhájila zlato v súťaži žien

25.02.2023 Celý región

Planica 24. februára (TASR) - Nórska reprezentantka v severskej kombinácii Gyda Westvoldová Hansenová obhájila na MS zlatú medailu v individuálnej súťaži. V slovinskej Planici triumfovala s náskokom 11,5 sekundy pred Nemkou Nathalie Armbrusterovou, tretia skončila s mankom 17,7 s Haruka Kasaiová z Japonska.

Dvadsaťročná Westvoldová Hansenová sa usadila na čele už po skokanskej časti. Na strednom mostíku HS-102 pristála na značke 91 m a získala 114,4 bodu. Napriek najlepšiemu bodovému ohodnoteniu však netajila sklamanie. Práve počas jej štartu totiž zosilnel vietor, ktorý začal fúkať zozadu a napokon musela skákať zo zníženého nájazdu. Dopadla bez telemarku a do vedenia sa dostala iba vďaka bodovým kompenzáciám, pričítala si 4,7 bodu za vietor a 9,7 bodu za nájazd. Suverénka sezóny, ktorá vyhrala všetkých deväť pretekov Svetového pohára, si pred bežeckou časťou vypracovala 20-sekundový náskok pred Armbrusterovou (98 m, 109,4 b.), z tretej a štvrtej pozície útočili na medaily japonské sestry Haruka (+28 s) a Juna Kasaiové (+30).

Pred štartom behu na 5 km zdvihli združenárky palice nad hlavu a prekrížili je na znak protestu, že ženskú súťaž vyškrtli z programu ZOH 2026. Westvoldová Hansenová od úvodu nasadila vysoké tempo a postupne zvyšovala svoj náskok. Po dvoch kilometroch viedla pred Armbrusterovou už o pol minúty. Potom však spadla pri zjazde a začala sa na ňu doťahovať krajanka Ida Marie Hagenová, jedenásta po skokanskej časti, ktorá sa odpútala od prenasledovateliek. Hagenová však v závere "stuhla", dostala sa pred ňu Armbrusterová i H. Kasaiková a musela sa uspokojiť so štvrtým miestom. Westvoldová Hansenová si postrážila vedenie a v cieli mohla oslavovať triumf, ktorým nadviazala na úspech z Oberstdorfu spred dvoch rokov v premiére súťaže žien na MS. "Som veľmi šťastná a musím priznať, že zo mňa spadol obrovský balvan. Naposledy som spadla v lyžiarskych pretekoch, keď som mala 14 rokov. Asi som bola trochu stuhnutá a nervózna. Ani neviem, ako sa to stalo, zbehlo sa to extrémne rýchlo. Pred pretekmi som sa necítila dobre, bolo mi na zvracanie, vzala som si kúsok čokolády na upokojenie nervov. Som šťastná, že som zvíťazila v deň, keď mi všetko nevychádzalo," povedala Westvoldová Hansenová pre televíziu NRK.

MS v Planici - severská kombinácia

ženy - individuálna súťaž HS-100/5 km:
1. Gyda Westvoldová Hansenová (Nór.) 14:27,1 min.
2. Nathalie Armbrusterová (Nem.) +11,5 s
3. Haruka Kasaiová (Jap.) +17,7
4. Ida Marie Hagenová (Nór.) +29,7
5. Juna Kasaiová (Jap.) +51,7
6. Annika Sieffová (Tal.) +52,3
7. Andžu Nakamurová (Jap.) +1:01,5 min.
8. Marte Leinanová Lundová (Nór.) +1:18,5
9. Maria Gerbothová (Nem.) +1:27,7
10. Lisa Hirnerová (Rak.) +1:32,6
 

Vyberte región